Mojito (czyt. mohito) to bardzo popularny, lekko słodkawy i niezwykle orzeźwiający drink, który dostaniemy w każdym barze. Mojito przywędrowało do nas z Kuby. Drink ten idealnie nadaje się na upalne dni, choć u pasjonatów tego trunku znaleźć go można przez cały rok. Co może być lepszego, niż długi, zimowy wieczór spędzony pod kocem z zimnym, a rozgrzewającym alkoholowym trunkiem w dłoni. Lekki aromat mięty połączony z aromatycznym rumem zaspokoi podniebienie nawet najbardziej wybrednych. Nie każdy może wiedzieć, że mojito jest tak właściwie koktajlem alkoholowym. Jego głównym składnikiem jest wspomniany rum, mięta, cukier trzcinowy, limonki, kruszony lód i woda gazowana. Jego łatwość wykonania, a także duża dostępność składników sprawia, że jest drinkiem często odtwarzanym w domowym zaciszu.

Jak zrobić Mojito?Podstawą w przepisie na mojito jest rum, który kojarzy się nam z trunkiem piratów i handlarzy niewolników. Dziś rum w połączeniu z charakterystyczną miętą i limonką, serwowany jest w większości barów i klubów. Dzięki obecności mięty i limonki, która ma bardziej intensywny zapach i smak od cytryny, a także dodatkowi cukru trzcinowego, mojito jest lekko słodki i bardzo orzeźwiający.

Jak zrobić Mojito?

Standardowy przepis jest bardzo prosty i nawet największemu laikowi nie powinien sprawiać problemów.

Składniki:

  • ½ limonki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego brązowego (jak nie macie to cukru białego)
  • 40-80 ml rumu białego (docelowa ilość dodawana do drinka zależy od mocy jaką chce się uzyskać)
  • 3 gałązki mięty z listkami
  • 1 szklanka kruszonego lodu (mogą być też kostki lodu)
  • Koło 150 ml wody mineralnej

Wykonanie:

  1. Limonkę dokładnie umyj, a następnie przekrój na kilka mniejszych części. Tak przygotowany owoc należy włożyć do szklanki.
  2. Wsyp cukier, dodaj listki mięty z łodyżkami, po czym dokładnie ubij/rozetrzyj, aby mięta oddała smak, limonka oddała sok a cukier się rozpuścił. Do tak trzymanej mieszaniny dolej odpowiednią ilość rumu. Pamiętaj, że moc drinka zależy od ciebie. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Do szklanki dosyp lodu (prawie do pełna) oraz dolej wody gazowanej.
  4. Na koniec udekoruj swojego drinka słomkami, listkami mięty czy limonką.

Jeżeli ktoś nie lubi klasycznych drinków, to mojito jest tego typ trunkiem, który dobrze znosi wszelkiego rodzaju eksperymenty smakowe. Poniższy przepis jest zmodyfikowaną wersją mojito.

Składniki:

  • pół limonki
  • pół pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • listki mięty
  • 40 ml białego rumu
  • kruszony lód
  • woda gazowana

Przygotowanie:

Z limonki odkrawamy końcówki i wykrawamy środek. Kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na 3 części. To samo robimy z pomarańczą. Całość wrzucamy do wysokiej szklanki i zasypujemy 2 łyżeczkami cukru brązowego. Na tym etapie ugniatamy wszystkie składniki dokładnie, do momentu, aż limonki i pomarańcza puszczą sok. Dalej, dodajemy miętę – najlepiej ściśniętą wcześniej w dłoniach – będzie bardziej aromatyczna. Całość ponownie delikatnie ugniatamy, dodajemy kruszony lód, następnie rum i wszystko dokładnie mieszamy. Porcję dopełniamy wodą gazowaną i serwujemy.

Mojito można też serwować w wersji bezalkoholowej, której bazą będzie woda gazowana lub napój z chininą, podkreślający smak cytrusów.

Przepis na mojito bez alkoholu:

  • garść kostek lodu
  • 30 ml napoju typu schwepps/sprite
  • około 10 listków mięty
  • limonka.

Jak zrobić Mojito bezalkoholowe?

Jak zrobić Mojito bezalkoholowe?Limonkę kroimy na mniejsze plastry, po czym wkładamy np. do shakera. Dorzucamy miętę z kruszonym lodem, dolewamy np. sprite (opcjonalnie jeszcze wodę gazowaną). Całość mieszamy energicznie przez około 2 minuty. Drink przelewamy do szklanki i dekorujemy całość miętą. Tak przyrządzone mojito można też serwować z dodatkiem cytryny lub syropów barmańskich. Zamiast wody gazowanej idealnym składnikiem jest też np. wspomniana woda na bazie chininy lub z dodatkiem aromatu cytrynowego.

Mojito z wódką

Zupełnie innym przepisem jest Mojito z wódką. To wersja dla tych, którzy nie przepadają za smakiem rumu.

Jak zrobić mojito z wódką?

Składniki:

  • 50 ml wódki
  • sok z jednej limonki
  •  łyżka brązowego cukru
  • około 10 listków mięty
  • limonka
  • szklanka wody gazowanej

Wykonanie:

Do schłodzonej wysokiej szklanki wkładamy listki mięty, ćwiartki limonki oraz kruszony lód. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z limonki, brązowy cukier i wódkę. Na koniec dolewamy wodę gazowaną. Całość dokładnie mieszamy. Szklankę dekorujemy miętą i skórką otartą z cytryny lub limonki. Tak przyrządzony drink serwujemy mocno schłodzony.

Blue Mojito

Blue mojito to chyba z kolei najbardziej innowacyjna wersja tego popularnego drinka. Podstawa jego przygotowania jest dodatek likieru Blue Curacao.

Składniki:

  • 40 ml rumu
  • 30 ml Blue Curacao
  • Pół limonki
  • 2-3 listki mięty
  • sprite
  • lód

Wykonanie:

Rum, Blue Curacao oraz sprite należy dobrze schłodzić. Limonkę umyć, sparzyć wrzątkiem, po czym drobno pokroić i wrzucić do szklanki. Nie należy przesadzać z ilością limonki. Jeżeli będzie ona duża, najlepiej wykorzystać tylko ćwiartkę. Listki mięty umyć, posiekać w paseczki, wrzucić do szklanki wraz 2 kostkami lodu. Następnie dodać rum i likier Blue Curacao, całość dokładnie zamieszać. Uzupełnić sprite’m.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here