Niejednokrotnie mówisz, że nie możesz przejść dnia bez kawy. Cenisz jej smak i aromat i zawdzięczasz jej moc i siły do działania. Jednak czy tak naprawdę zaznałeś / zaznałaś prawdziwego smaku kawy o wysokiej jakości? Kawa Vergnano to czarny napój z bogatą historią i niepowtarzalnym smakiem.

Historia kawy Vergnano

Czy wiesz, że kawa Vergnano jest najstarszą produkowaną we Włoszech? Na rynku jest już od ponad 130 lat! Rodzinny biznes zajmujący się paleniem ziaren kawy powstał w roku 1882 w Chieri. Założony został przez jej pierwszego właściciela Domenico Vergnano. Firma zaczynała jako sklep spożywczy, który przy okazji sprzedawał kawę, ale narastająca konkurencja zmusiła markę do wyspecjalizowania się w jednej dziedzinie. Padło na kawę i jej palenie. Domenico Vergnano postanowił, że w tym temacie dojdzie do perfekcji, dlatego nieustannie sprawdzał i wymyślał nowe sposoby, aby kawa ta była doskonała i wybijała się ponad inne. Pierwsze 30 lat działalności firmy to ciągły rozwój i szukanie tego jedynego aromatu. Już jednak po tych latach było wiadomo, że palarnia nie ma sobie równych. Kawa Vergnano swój obecny smak zawdzięcza założycielowi marki, który przede wszystkim postawił na wysoka jakość oferowanych przez siebie produktów.

Dynamiczny rozwój

Latami przełomowymi w działalności firmy były lata 30 XX wieku, kiedy to marka doczekała się własnych plantacji ziaren w Kenii. W latach 60-tych kawa Vergnano miała już własną linię produkcyjną i wtedy już można było mówić o światowym sukcesie firmy. Vergnano na pewno stała się najbardziej prestiżową palarnią kawy we Włoszech i tak pozostało do dziś. Mimo, iż dziś firma Vergnano jest jednym z sześciu czołowych producentów kawy we Włoszech, to jednak jakość i tradycja tej marki jest jednak najbardziej doceniana przez światowych koneserów.

Jakość kawy Vergnano

Vergnano to firma rodzinna, dlatego spuściznę Domenico przejęło kolejne pokolenie: Carlo i Franco, którzy kultywują założenia swojego przodka. Kawa ta ma być produktem najwyższej jakości, o niesamowitym smaku, który wydobywa się tylko z najlepszej klasy ziaren. Kawa ta doczekała się różnych odmian, które zawdzięcza rozmaitym odmianom ziaren zbieranych w Afryce, czy Ameryce Południowej. Co jednak najważniejsze – palarnia Vergnano to jedna z bardzo niewielu firm, która wypala różne rodzaje ziaren – każde z osobna. Ten niespotykany niemalże zabieg pozwala na wyciągniecie z każdego rodzaju ziarna pełni smaku i aromatu. To dzięki temu kawa jest tak niesamowita.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here