Nasz organizm koniecznie potrzebuje witamin i minerałów do prawidłowego funkcjonowania. Witaminy i minerały mają ogromny wpływ na rozwój, wydolność i ogólną nasza kondycję. Ważne jest, by dostarczać je w odpowiednich ilościach wraz z pokarmem, ponieważ nasz organizm nie posiada możliwości ich samodzielnego wytwarzania.
Podział witamin
Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie. Do tych pierwszych zaliczamy witamy: A, D, E oraz K, natomiast do tej drugiej grupy przynależą witaminy: B1, B2, PP, B6, B12, C, a ponadto biotyna, kwas foliowy i kwas pantotenowy.
Groźne niedobory witamin i minerałów
Niedobory witamin i minerałów są groźne dla naszego organizmu, który nie może sam ich sobie wytworzyć. Zbyt mała ilość witaminy C może powodować szkorbut oraz spadek odporności. Niedobór witaminy D objawia się zaburzeniami układu kostno – stawowego, krzywicą u dzieci. Brak jodu, który szczególnie ważny jest u dzieci, może prowadzić do kretynizmu, natomiast brak witaminy B1 często objawia się chorobą beri-beri, czyli osłabieniem i uszkodzeniem układu nerwowego.
Najczęstszymi, typowymi objawami niedoborów, które sprawiają trudności w postawieniu jednoznacznej diagnozy, są: osłabienie, apatia, bóle mięśni i stawów, łatwiejsze męczenie się oraz spadek odporności, a co za tym idzie – dużo częstsze infekcje.
Niedobór minerałów również może się objawiać się w groźny sposób. Przykładem są braki magnezu i potasu w organizmie, które objawiają się kurczami mięśni lub brak kwasu foliowego, który może doprowadzić do ciężkiej anemii. Ważną rolę odgrywają także minerały z grupy antyoksydantów. Ich brak może wywołać obniżenie odporności oraz znaczne przyspieszenie powstawania blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
Gdzie szukać poszczególnych witamin i minerałów?
Codzienna dieta powinna być tak skomponowana, aby dostarczała pełnej gamy witamin i minerałów, w ilościach, jakie potrzebujemy. W naszej diecie nie powinno zabraknąć orzechów ziemnych, wątróbki czy otrębów pszennych, które są bogate w witaminę B3. Witaminę B2 znajdziemy w grzybach, mięsie, mleku czy warzywach strączkowych. Witamina A chowa się w jajach, produktach mlecznych, owocach i warzywach o pomarańczowym kolorze. Witaminę B1 odnajdziemy w ziarnach zbóż, pestkach słonecznika czy suszonych owocach, natomiast witaminę B6 w awokado, drobiu, orzechach i rybach. Kwas foliowy jest niezbędny do syntezy niektórych aminokwasów, a znaleźć go można w brokułach, szparagach, sałacie, kiełkach lub szpinaku. Witamina C ukrywa się w czarnej porzeczce, papryce, kalafiorze i cytrusach, a witamina E w migdałach, orzechach ziemnych i włoskich.
Aby być pewnym, że nasza dieta dostarcza nam wszystkich potrzebnych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, warto zastanowić się nad cateringiem dietetycznym. Jest to fantastyczna opcja dla pracujących, którzy nie mają zbyt dużo czasu na liczenie kalorii, układanie jadłospisów i codzienne gotowanie. Podczas wyboru najlepszej oferty, warto skorzystać z porównywarki cateringów Dietly i sprawdzić catering dietetyczny Białystok, w której znajdziemy opinie, oferty oraz ceny poszczególnych diet pudełkowych.