Okres wiosenno-letni jest nierozerwalnie związany z grillowaniem, a grillowanie – z karkówką! Zobacz, jak ją przyrządzić i z czym ją serwować, aby zachwycić swoich bliskich!

Karkówka jest nieodłącznym elementem niemal każdego grillowego menu. Nie ma w tym nic dziwnego – odpowiednio przyrządzona jest soczysta, krucha i aromatyczna. Wykorzystując sprawdzone przepisy i propozycje podania oraz odpowiednio marynując mięso, możesz mieć pewność, że efekt finalny będzie zachwycający!

Karkówka z grilla marynowana w miodzie

Miodowa marynata ma wielu zwolenników. Aby pasowała do karkówki, należy połączyć cztery łyżki miodu z dwoma łyżkami oleju i dodać do nich dwa ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Do takiej mieszanki należy dodać pół łyżeczki słodkiej papryki oraz pieprz.

Przygotuj mięso – pokrój je w plastry i lekko rozbij tłuczkiem, aby kawałki karkówki nie były zbyt grube. Umieść je w suchym, plastikowym pojemniku i zalej marynatą. Dokładnie wymieszaj, aby mieć pewność, że mięso zostanie równomiernie zamarynowane. Zamknij szczelnie pojemniczek i umieść go w lodówce, najlepiej na całą noc. Tak przygotowane mięso będzie miało czas na wchłonięcie marynaty, a po upieczeniu będzie znacznie bardziej aromatyczne. Gdy skończysz marynować karkówkę – posyp je delikatnie solą i umieść na rozgrzanym grillu. Piecz przez około 15-20 minut z obu stron, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia. Tak przygotowaną karkówkę serwuj z pieczonymi ziemniakami i Ketchupem pikantnym WINIARY.

Grillowana karkówka w marynacie z miodem i musztardą

Fani nieco bardziej wyrazistych smaków z pewnością będą zachwyceni grillowaną karkówką w marynacie z miodu i musztardy. Cztery łyżki musztardy sarepskiej wymieszaj z czterema łyżkami musztardy francuskiej oraz czterema łyżkami miodu. Dodaj trzy łyżki MAGGI Przyprawy w płynie i odrobinę pieprzu. Pokrój mięso w plastry i posmaruj marynatą. Odstaw na lodówki przynajmniej na 10 godzin. Tak przygotowane mięso piecz na rozgrzanym ruszcie przez około 10-15 minut z obu stron. Karkówka z grilla w marynacie miodowo-musztardowej powinna być serwowana z sałatką i pieczonymi ziemniakami.

Przystawki do karkówki

Jeżeli nie masz pomysłu na przystawki na grilla, postaw na klasykę, czyli na pieczone ziemniaki. Możesz zdecydować się na przygotowanie niebanalnej wariacji na ich temat, czyli faszerowanych ziemniaków z Sosem tatarskim WINIARY. Ich przygotowanie jest niezwykle proste! Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków i ścięcia ich wierzchu. W części, która pozostanie, wydrąż środek. Podsmaż na patelni boczek i cebulę wraz z przyprawami – solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dorzuć na patelnię przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Uzyskanym w ten sposób farszem wypełnij przygotowane wcześniej ziemniaki i umieść je na grillu lub w piekarniku. Czas pieczenia zależny jest od wybranej przez ciebie metody, warto jednak kontrolować stopień wypieczenia ziemniaków i zaglądać do nich co ok. 20 minut. Gdy faszerowane ziemniaki będą już gotowe, podawaj je z sosem tatarskim. Bezpośrednio przed spożyciem warto posypać je pokrojonym drobno szczypiorkiem.

[Głosów:4    Średnia:3.8/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here