W święta wielkanocne staramy się przygotować dla naszych gości wyśmienite dania i słodkości. Jednym z tradycyjnych ciast jest babka, która powinna być wilgotna i puszysta. Jej przyrządzenie wymaga pewnej dozy cierpliwości, ale zapewniamy, że warto poświęcić czas na ten wypiek. Efekt może być doskonały, jeżeli będziemy trzymać się kilku zasad.
Pyszna babka wielkanocna bez zakalca
Babki wielkanocne wymagają odpowiedniego przygotowania składników. Przede wszystkim tłuszcz do wypieku powinien mieć temperaturę pokojową. Jeżeli używamy masła, należy je dobrze napowietrzyć. Żeby to zrobić, wystarczy je tylko ucierać, aż będzie odpowiednio puszyste. Cukier dodajemy stopniowo do kremowego masła. Jajka również powinny mieć temperaturę pokojową, w przeciwnym razie ciasto może się zwarzyć i powstanie zakalec. Nie należy ich miksować, a jedynie użyć trzepaczki do uzyskania bardziej płynnej konsystencji. Babka wielkanocna nie powinna być pieczona w wysokiej temperaturze, w zupełności wystarczy rozgrzać piekarnik do 170 stopni i stopniowo zmniejszać do 155 stopni. Jakie są najlepsze przepisy na doskonałą babkę świąteczną?
Babka cytrynowa z majonezem
Babka wielkanocna cytrynowa z dodatkiem majonezu zamiast oleju może stać się prawdziwym hitem w te święta. To dość oryginalny przepis, który zawsze wychodzi doskonale. Wystarczy tylko pamiętać o powyższych zasadach i odpowiednich proporcjach składników. Do przygotowania babki będziemy potrzebowali mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, jajek w temperaturze pokojowej, cukru, proszku do pieczenia oraz aromatycznej cytryny. Dodatkowym składnikiem, który uświetni ciasto jest majonez – całkowicie niewyczuwalny w cieście. Babka wielkanocna powinna być udekorowana na przykład za pomocą lukru pachnącego cytryną.
Babka budyniowa
A może babka budyniowa? Jest to idealne rozwiązanie, jeżeli nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie ciasta. Wystarczy użyć jajek, mąki, masła, proszku do pieczenia i oczywiście pysznego Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Nie trzeba go gotować, tylko przesiać wraz z mąką i proszkiem do pieczenia. Po połączeniu składników pieczemy, a po wystudzeniu ozdabiamy na przykład za pomocą cukru pudru bądź lukru. Na wierzch można położyć kolorowe, lukrowe perełki lub inne małe ozdoby wielkanocne. Efekt murowany!
Babka z kakao
Babka kakaowa świetnie prezentuje się na wielkanocnym stole, a wszystko za sprawą połączenia ciemnej i jasnej masy. Wbrew pozorom przygotowanie tego atrakcyjnego ciasta nie jest trudne. Będziemy potrzebować mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, jajek, kakao, proszku do pieczenia, cukru i cukru wanilinowego. W tym przypadku również olej zastąpimy Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Jak przygotować dwukolorową masę? Do formy należy wlać przygotowaną jasną masę, pozostałą część wymieszać z kakao i nałożyć, a następnie delikatnie zamieszać, wkładając w głąb widelec. Aby obydwie masy były widoczne, warto podać gościom już pokrojoną babkę. Nie dość, że jest pyszna, to jeszcze wspaniale wygląda!